A zöld, vagy türkizzöld wulongok a XVIII. század teamanufaktúráinak szülöttei. Fujian egy lépéssel mindig a világ előtt járt az új teák felfedezésében, így volt ez a Song dinasztiabeli porrá tört fehér teák, a Ming dinasztia idején az első „szálas”, sencha jellegű teái és a wulongok esetében. A zöld wulongok olyan teák, amik speciálisan eredetvédett, nemesített fajokból készülnek, feldolgozásuk során pedig rövid sodrás, besodrás, „rollnizás”, töppesztés után gyors, erős besütéssel zárják le a megindult fermentációt. Az eredmény a „zöld” enzimek és aromák teljes megőrzése mellett, erős, virágos, édes aromák feltárása. A zöld wulongokban tulajdonképpen a zöld teák enyhe kesenyésségét ölik meg, a speciális, erre alkalmas alfajok egész sorában nayon illatos zöld teákat készítenek. Ezek a teák a teljes érzékszervi sávban zöldek, a zöld teáktól épen intenzitásuk, túláradó virágosságuk különbözteti meg őket. A félig fermentált név tehát legalábbis erősen összefoglaló jellegű, szemben a tea öntetét, külképét és szellemét tökéletesen megragadó „türkizzöld wulong” névvel. De miért türkizzöld? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A türkizzöld átmenet, új korszak, sheng ; tehát friss, feltörekvő növény, ami vörösben, dŕn ég. Együttesen új színt szülnek, a fiatalság még beteljesületlen kék színét, a kékeszöldet (qingjing). A szín is, a tea is a Qing dinasztia (1644-1911) szülötte. A zöld wulong teák ténylegesen a zöld különféle árnyalataiban játszanak, a besütésnek erősebben kitett foltokon kékes beütéssel, az öntetük könnyed kékeszöld szín. Zöld wulong teákat eredetileg csak Fujianban termeltek, majd a XIX. század közepétől Tajvanon. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A legfontosabb türkizzöld wulong teák a következőek: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|